Overgangsalderens symptomer

Hormoner er kroppens vigtige budbringere, og de påvirker langt mere end blot reproduktionen. De symptomer, mange kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen skyldes, at niveauet af kønshormoner svinger, aftager og til sidst stopper - det giver forskellige symptomer. Nedenstående liste over symptomer hjælper dig med at undgå overraskelser. Listen kan også hjælpe dig i din eventuelle dialog med lægen.

menopause_symptoms

Menstruationer bliver uregelmæssige

I perimenopausen bliver dine menstruationer typisk anderledes og mindre regelmæssige, inden de stopper helt. Det kan være en god idé at registrere dine blødninger som hjælp, når du evt. skal snakke om ændringerne med din læge.

Hedeture

Lavere østrogenniveauer kan forstyrre din hjernes termostat, hvilket resulterer i de generende hedeture. Forskning viser, at stress, alkohol og endda visse fødevarer også kan have indflydelse.

Nattesved

Mange kvinder i overgangsalderen vågner op badet i sved. Sørg for at få væske nok og tal med din læge, hvis det bliver et problem for dig.

Vaginale symptomer - overgangsalder

Vaginal tørhed med svien og kløen forneden

Lavt østrogenniveau påvirker slimhinden i skeden, som mister sin naturlige fugtighed. Tørhed i og omkring skeden rammer op til halvdelen af alle kvinder i tiden under og efter overgangsalderen. Symptomer er irritation som tørhed, kløe, svie og smerte eller ubehag i forbindelse med sex. Glidecreme, håndkøbsmedicin eller receptpligtig medicin med østrogen til lokal behandling kan lindre generne. Seksuel aktivitet og knibeøvelser kan også hjælpe. Og husk at undgå vask med sæbe.

Vaginale infektioner

Ændrede hormonniveauer kan føre til sænkning af skedens pH (det vil sige øget surhed). Det kan medføre, at svampe- eller bakterieflora i skeden ændrer sig. Det kan føre til infektioner, der kan forebygges og behandles med lokale terapier, som enten kan købes i håndkøb (mælkesyrer) eller fås på recept (lokal østrogentilførsel). Tal med din læge om det og husk at reagere så snart, du oplever generne.

Urininkontinens eller følelse af mindre kontrol

Faldende østrogenniveauer påvirker slimhinden i skeden og omkring urinrøret, så den bliver tynd. Det gør det sværere at kontrollere, når man skal tisse, og man kan blive inkontinent ved for eksempel løb, hop, host og nys. Behandlingsmulighederne omfatter bl.a. bækkenbundsøvelser (knibeøvelser) for at styrke bækkenbunden, men tilførsel af østrogen kan også være en mulighed. Tal med din læge om det.

trio-background
 • Led og muskelsmerter

  Led- og muskelsmerter

  Led- og muskelsmerter er også almindeligt i overgangsalderen. Det kan skyldes nedgangen i østrogen, som påvirker bindevæv og slimhinder i og omkring led og seneskeder. Smerterne forveksles ofte med slidgigt.

 • Brystspændinger

  Brystspændinger

  Ligesom det kan være tegn på menstruation eller graviditet, kan ømhed i et eller begge bryster være tegn på overgangsalderen. Sørg for at passe dine brystundersøgelser og snakke med din læge om eventuelle bekymringer.

 • Søvnløshed

  Anfald af søvnløshed

  Hedeture, nattesved og kognitive ændringer, der opstår i overgangsalderen, kan føre til forstyrret nattesøvn, hvor nogle kan få problemer med at falde i søvn, mens andre vågner om natten og ikke kan sove videre. Nogle oplever indre uro om natten med for eksempel hjertebanken eller ”alt for mange” tanker. Indfør gode søvnvaner som at gå i seng på samme tid, og begræns skærmtid før- og i løbet af natten. Sørg for at nævne, hvordan du sover, hvis du taler med din læge.

Træthed - "jeg har mindre energi"

Når dit liv i forvejen er ”lidt for” travlt, kan overgangsalderen tappe dig yderligere for energi. Livsstilsændringer som kost og motion kan hjælpe med at få energien tilbage.

Humørsvingninger

Med de svingende hormonniveauer er det ikke overraskende, at kvinder i overgangsalderen oplever svingende humør. Hvis du synes, at dit humør påvirker dig eller dine omgivelser, kan du tale med din læge om det.

Depression eller en følelse af nedtrykthed

Det er ikke klart, om overgangsalderen i sig selv kan forårsage depression, eller om depression er et resultat af symptomer som søvnløshed og humørsvingninger. Men det er vigtigt at passe på dit mentale helbred, ligesom du gør med dit fysiske helbred.

Knogleskørhed

Mindre knoglestyrke - knogleskørhed

Allerede midt i trediverne begynder din krops evne til at genopbygge knogler at falde. Overgangsalderen og den nedsatte mængde af østrogen i kroppen accelererer knogletabet, hvilket kan resultere i en let afkalkning af knoglerne (osteopeni) eller på længere sigt knogleskørhed (osteoporose). Sund kost og motion i overgangsalderen er et godt forsvar. Tal med din læge om mulighederne.

Intimitetsproblemer og følelse af distance

Med alle de fysiske og følelsesmæssige ændringer, der følger med overgangsalderen, kan du overvældes af en følelse af distance overfor din partner. Et godt råd er at være åben og tale med din partner om, hvordan du har det. Det kan være en god hjælp til at få nærheden tilbage.

Mindre lyst til sex

I overgangsalderen er det normalt at din lyst til sex bliver mindre eller i få tilfælde forsvinder helt. Husk at træthed, humørsvingninger og vaginale symptomer også kan bidrage til den svindende sexlyst.

Hjertekarproblemer

Risiko for hjerte-kar problemer

Før overgangsalderen har kvinder lavere risiko for at få hjertekarsygdomme - f.eks. blodpropper og forhøjet blodtryk - end mænd. Man mener, at det skyldes, at østrogen har en beskyttende virkning på blodkarrene og modvirker åreforkalkning. Efter overgangsalderen stiger kvinders risiko for hjertekarsygdom, og i 65-årsalderen er den lige så høj som mændenes. Tal med din læge for at forstå dit hjertekarsystems sundhed, og hvordan du kan vedligeholde det.

Huden kan ændre sig

Parallelt med at østrogenniveauet falder, kan din hud opleves tyndere og mere irritabel med en tør og kløende fornemmelse.

Hovedpine

Kvinder kan opleve en stigning i hyppigheden og sværhedsgraden af ​​hovedpine i overgangsalderen.

trio-background